воскресенье, 19 января 2014 г.

Eesti jõulud 100 aastat tagasi

Aastasadu on eestlased ja teised põhjamaade rahvad pidanud aasta kõige olulisemaks ja tähtsamaks ajaks talvist pööripäeva- jõuluaega. Sel ajal võidab valgus pimeduse- päevad muutuvad pikemaks, kevad jõuab aina lähemale ja inimesed muutuvad rõõmsamaks. Jõuluaeg oli pidude, söömise ja rõõmustamise aeg.
Jõulukombestik on mitmekesine ja kõigil rahvastel erinev. Eestlastele oli jõuluaeg eelkõige söömise, külaskäimise ja perepühad.

Jõuluks kogunesid ja kogunevad praegugi koju kõik pereliikmed, külastatakse kindlasti vanavanemaid.

Meie eesti keele ainesektsioon sai sel aastal ülesandeks korraldada jõulueelne üritus, millest võtsid osa linna vene õppekeelega koolide ja lasteaedade eesti keele õpetajad ja lapsed.

Esitasime lühilavastuse eesti jõulukombestikust 100 aastat tagasi, kus esitasime selleaegseid laule, tantse ja mänge. Lisaks oli kaetud laud traditsiooniliste eesti jõulutoitudega. Põrandat katsid õled, millel on oluline osa eesti jõulukombestikus. Rekvisiitideks olid ka vanaaegne vokk, triikraud, õlilamp, õllekapp jne, mis aitasid kaasa vastava õhkkonna loomisele. Kaunistuseks riputasime lakke jõulukroonid ja kuuse ehtisime nagu vanasti kommide, õunte, piparkookide ja paberist laste omavalmistatud ehetega.

Mängud meeldisid nii meie lastele kui ka külalistele. Neist võeti aktiivselt osa.

Etenduse lõpuosas tulime tagasi tänapäeva ja külla tuli jõuluvana koos kingitustega, mille üle lapsed väga rõõmustasid.

Tagasiside külaliste poolt oli väga positiivne. Küsiti, millal ja missugune on järgmine üritus, mida nad võiksid vaatama tulla.




Pille Burmeister  







Комментариев нет:

Отправить комментарий